vmbo klas 2 economie pincode vmbo-2 2e klas economie oefenen

Pincode 2e klas hoofdstuk goede producten?

Economiepagina, voor het oefenen van economie pincode vmbo 2e klas

Samenvatting hoofdstuk 3:  Goede producten? deel 1

 
you tube economie samenvatting economie onderbouw oefenen economie klas 2 vmbo economie vmbo mavo 2e klas 2 goede producten? mavo vmbo 2

 

Paragraaf 1: Wat maak je?

Produceren is het maken van goederen en diensten. Een product begint altijd als grondstof en wordt verwerkt tot eindproduct. Tijdens de productie wordt het product bewerkt, dit noemen we de productieweg tot het product klaar is.

Meestal werken verschillende bedrijven aan een product. In een bedrijfskolom kun je alle bedrijven zien die aan een product werken tijdens de productieweg.

Niet alle bedrijven maken goederen, zo zijn er ook bedrijven die diensten leveren. Dit noemen we een dienstverlenend bedrijf. Bijvoorbeeld een transportbedrijf of een schoonmaakbedrijf.

Er zijn drie soorten bedrijven. IndustriŽle bedrijven maken goederen. Dienstverlenende bedrijven leveren diensten en agrarische bedrijven produceren vanuit de natuur.

Ieder bedrijf uit de bedrijfskolom voegt waarde toe. Het product wordt zo meer waard en zal daardoor in prijs stijgen.

Als jij een product in de winkel koopt, moet je BTW betalen. BTW staat voor belasting toegevoegde waarde. Soms noemt men die ook wel omzetbelasting. De BTW die jij betaalt moet het bedrijf weer aan de overheid afdragen.

In Nederland zijn twee BTW-tarieven. 21% voor de meeste (luxe) producten en 6% op dagelijkse levensmiddelen en noodzakelijke diensten.

Meestal zijn er meerdere producenten die hetzelfde soort product maken. Dit zijn dan concurrenten van elkaar. Ze willen natuurlijk zoveel mogelijk verkopen en het liefst de klanten van een ander bedrijf overnemen. Dit kan door lagere prijzen of veel reclame maken. Concurrentie is de strijd tussen bedrijven om klanten van een ander bedrijf af te pakken.

 
you tube economie samenvatting economie onderbouw oefenen economie klas 2 vmbo economie vmbo mavo 2e klas 2 goede producten? mavo vmbo 2