vmbo klas 4 economie pincode vmbo-3 4e klas economie oefenen

Pincode 4e klas hoofdstuk 7 De overheid en ons inkomen?

Economiepagina, voor het oefenen van economie pincode vmbo 4e klas

Samenvatting hoofdstuk 7:  De overheid en ons inkomen deel 1

 
youtube economie samenvatting economie onderbouw oefenen economie klas 4 vmbo economie vmbo mavo 4e klas 4 oefenen economie klas 4 vmbo economie begrippen vmbo mavo 4e klas 4

 

Paragraaf 1: Groeit de economie?

Het BBP is de totale waarde van alle productie in een land. BBP staat voor Bruto Binnenlands Product.

Door de totale waarde van de productie van alle bedrijven in een land bij elkaar op te tellen, krijg je de productie van een heel land. Dit noemen we het bruto binnenlands product (BBP). De toename van de totale productie in een land noemen we economische groei. Door economische groei is er minder werkloosheid en zullen de mensen meer gaan verdienen.

Het nationaal inkomen bestaat uit alle inkomens van alle bewoners van een land bij elkaar opgeteld. Als je het nationaal inkomen deelt door het aantal inwoners van een land dan bereken je het inkomen per hoofd van de bevolking.

Door economische groei zullen de belastinginkomsten van de overheid toenemen en hoeven er minder uitkeringen betaald te worden omdat er minder werklozen zijn. Omdat er minder werklozen zijn, heeft de overheid minder geld nodig en kunnen de premies en belastingen omlaag. Door de hogere inkomens, moet er ook meer inkomstenbelasting betaald worden.

Als bedrijven meer winst maken, moeten zij ook meer vennootschapsbelasting betalen. Vennootschapsbelasting is de belasting op de winst van bedrijven.

 
youtube economie samenvatting economie onderbouw oefenen economie klas 4 vmbo economie vmbo mavo 4e klas 4 oefenen economie klas 4 vmbo economie begrippen vmbo mavo 4e klas 4