vmbo klas 4 economie pincode vmbo-3 4e klas economie oefenen

Pincode 4e klas hoofdstuk 7 De overheid en ons inkomen?

Economiepagina, voor het oefenen van economie pincode vmbo 4e klas

Samenvatting hoofdstuk 7:  De overheid en ons inkomen deel 2

 
youtube economie samenvatting economie onderbouw oefenen economie klas 4 vmbo economie vmbo mavo 4e klas 4 oefenen economie klas 4 vmbo economie begrippen vmbo mavo 4e klas 4

 

Als de overheid verwacht dat uitgaven groter zullen zijn dan de inkomsten, dan heeft men een tekort. Dit noemen we het begrotingstekort. De overheid kan dan drie dingen doen om dit op te lossen:
- bezuinigen: minder uitgeven aan sommige zaken
- belasting verhogen: de mensen en bedrijven meer belasting laten betalen
- lenen: geld lenen (nadeel is wel dat hier rente over betaald moet worden)

De staatsschuld (=EMU schuld) is al het geld dat de overheid in de loop der jaren heeft geleend min de bedragen die al zijn terugbetaald. Als de overheid meer leent dan terugbetaald, dan wordt de schuld groter! Ook moet er rente betaald worden over de schuld. Op de rijksbegroting is rente over de staatsschuld een van de grootste uitgaven.

De rijksbegroting is de begroting die de rijksoverheid ieder jaar maakt. Hierin staan alle verwachte inkomsten en verwachte uitgaven van het Rijk.

De euro is de munt die we in Nederland en veel andere landen gebruiken. Maar niet in heel de EU wordt de euro gebruikt. Alle landen die de euro gebruiken noemen we de eurozone. Het is de bedoeling dat op termijn alle EU-landen de euro gaan gebruiken.

Om als land mee te kunnen doen aan de euro moet een land aan een aantal eisen voldoen. Zo mag een land een begrotingstekort hebben wat niet te hoog is en moet een land economisch sterk genoeg zijn.

 
youtube economie samenvatting economie onderbouw oefenen economie klas 4 vmbo economie vmbo mavo 4e klas 4 oefenen economie klas 4 vmbo economie begrippen vmbo mavo 4e klas 4