vmbo klas 2 economie pincode vmbo-2 2e klas economie oefenen

Pincode 2e klas hoofdstuk eerlijke handel?

Economiepagina, voor het oefenen van economie pincode vmbo 2e klas

Samenvatting hoofdstuk 8:  Eerlijke handel? deel 1

 
you tube economie samenvatting economie onderbouw oefenen economie klas 2 vmbo economie vmbo mavo 2e klas 2 eerlijke handel? mavo vmbo 2

 

Paragraaf 1: Waar halen we het vandaan?

In de winkels kun je producten kopen die over de hele wereld zijn gemaakt. Dit komt door massaproductie, steeds hogere welvaart en de goede infrastructuur.

Overal op de wereld zijn verschillende grondstoffen. Als grondstoffen in de bodem zitten is het noodzakelijk om deze grondstoffen te kunnen winnen zijn mijnen nodig. Meestal gebeurt dit met machines. In sommige landen is arbeid echter zo goedkoop dat het kopen van een machine in verhouding te duur is en blijft men dit met menskracht doen. De productie is dan arbeidsintensief.

Het vervoeren van producten zijn verschillende manieren. Vervoer via grote vrachtschepen is vaak veel goedkoper dan met een vliegtuig. Nadeel is wel dat een boot veel langzamer is dan een vliegtuig. Het vervoeren van goederen en het tijdelijk opslaan van goederen noemen we logistiek. De prijs van het vervoer en de opslag hebben invloed op de prijs van het product.

Landen maken vaak afspraken over de invoerregels hierdoor kunnen problemen voorkomen worden. Als landen ruzie maken over de handel kan er soms een handelsoorlog ontstaan. Dit is geen oorlog met wapens.  De World Trade Organisation (WTO) of Wereldhandelsorganisatie is de handelsorganisatie die handelsoorlogen probeert te voorkomen door de regels tussen de landen in de gaten te houden.

 
you tube economie samenvatting economie onderbouw oefenen economie klas 2 vmbo economie vmbo mavo 2e klas 2 eerlijke handel? mavo vmbo 2